Det hele startede i begyndelsen af forrige århundrede, da mange polske sæsonarbejdere kom til Lolland Falster. En del af dem blev her, giftede sig og bevarede deres katolske tro. Der blev behov for katolske kirker på Lolland Falster og i 1916 blev kirken i Nykøbing bygget.
I 1917 købte Sankt Franciskus Stiftelsen en grund på Søvej i Nykøbing F., med en lav, langstrakt bygning, opført i 1850. Den lå i en stor have, der oprindeligt var på et par tønder land, og som i en del år havde været restaurant og et yndet udflugtsmål for nykøbingensere, der på sommersøndage drog over voldene med madkurv og børn.
 
 
 
 
 Hellig Kors Kirke, 1916
 
 
I 1921 overdrog stiftelsen huset til Sct. Joseph Søstrenes Ordenssamfund, som for små midler indrettede et børnehjem og en lille skole. Allerede dagen efter indflytningen kom en far med sine tre børn til søstrene, fordi moderen var syg. Børnenes antal steg hurtigt og snart var der 40 børn i det alt for lille hus, som var indrettet til 20.
 
Det kostede 5 kr. pr. barn pr. måned at bo der, men var man ikke i stand til at betale fik man såmænd lov at være der alligevel. Søstrene skaffede ekstra indtægter til hjemmet ved at give privatundervisning i sprog og håndarbejde.
 
 
 
 
 
                                                                            Pator Salvator Janssen med konfirmander og nogle mindre børn fra hjemmet.
                                                      Billedet er fra 1920’erne.